Het Juvenalis Dilemma - Dan Brown

Echtgenoot las dit boek als eerste. Hij las het in twee dagen uit, maar verzuchtte na afloop wel dat het zwaar gedateerd was. Als IT'er viel hem dat natuurlijk extra op. Een boek dat grotendeels gaat over computerbeveiligingen is snel achterhaalt en dit boek is twintig jaar oud.
Het is een Dan Brown van vóór de Da Vinci code. De hoofdrol is dan ook niet weggelegd voor Robert Langdon en het zijn deze keer ook geen religieuze en/of geschiedkundige raadsels die opgelost moeten worden.
Toch heeft het boek min of meer dezelfde opzet. Een gewone professor die op zoek moet naar een ring en een mooie, slimme vrouw die de andere helft van het plot draagt.
Het leest als een trein en vooral het eind is superspannend. Mij viel het niet zo op dat het gedateerd was en als we nog tien jaar verder zijn is het gewoon 'vintage'. Wat me wel ergerde was dat het zogenaamd superslimme hoofd Cryptologie pas op bladzijde 265 iets doorhad, wat ik op bladzijde 100 al zag (en dat vond ik dom van mezelf, want ik had het eerder moeten zien). Ook bij de zeer spannende slotscène zag ik de oplossing lang voor al die genieën het eindelijk gevonden hadden.
Op zich is het een schrijverstruukje om de lezer het gevoel te geven dat die slim genoeg is om zelf de oplossing te vinden, maar in dit geval irriteerde het me alleen maar en had ik ook niet het idee dat het bewust zo gepland was.
Toch vond ik het verder een goed en spannend boek, met een aantal plottwists die je niet (heel ver) van te voren zag aankomen. Best een aanrader dus!

o.a. te koop bij bol.com


Geen opmerkingen:

Een reactie posten