Code Rebecca - Ken Follett

Ontzettend spannend. Dat is wat er het eerste in me opkomt als ik aan dit boek denk. Ik begon er een beetje aarzelend aan, want spionageromans vind ik niet altijd heel boeiend. Ook is het eigenlijk al een wat ouder boek (voor het eerst verschenen in 1980, in 2018 opnieuw uitgebracht in het Nederlands).  Ik kende de naam van de schrijver wel, vaag tenminste, maar had nog nooit iets van hem gelezen.

Maar dit boek... ik kon het niet wegleggen. Zo spannend.
Code Rebecca speelt zich af in Egypte in de Tweede Wereldoorlog (1942). Op dat moment is Egypte bezet door de Engelsen en de Duitsers proberen het land te veroveren.
Een spion van Duits/Arabische afkomst, een Egyptische buikdanseres, een Engelse officier en een Joodse vrouw zijn de sleutelfiguren. Het verhaal wordt verteld uit verschillende perspectieven, waarbij die van de spion en de officier het belangrijkst zijn.
Hoewel Wolff, de spion, een meedogenloze verrader en moordenaar is, is het boek zo goed geschreven dat je toch meeleeft met wat hij meemaakt, zijn gedachten en zijn keuzes. Helemaal onbegrijpelijk vond ik het ook niet dat hij voor de Duitsers werkte. In zijn ogen waren de Engelsen de overheersers die verslagen moesten worden en hij (en vele anderen met hem) namen aan dat de Duitsers Egypte als soeverijne staat verder met rust zouden laten. Wat ik persoonlijk betwijfel, maar goed.
De Engelse officier Vandam leer je ook langzaam steeds beter kennen en hoewel dit zeker geen feelgood roman is, is de ontwikkelende relatie tussen hem en Elena, de Joodse vrouw die ook betrokken raakt bij het spionagecomplot heel boeiend om te lezen.
Sonja, de buikdanseres, is een beetje een vreemd figuur, met rare seksuele voorkeuren, maar ze geeft het boek wel kleur. Bovendien speelt ze een sleutelrol in een paar hele belangrijke ontwikkelingen.
Als lezer vond ik dit een enorm goed boek. Zoals ik al schreef, ik wilde het niet neerleggen en ik ben zelfs een halfuurtje later aan mijn werk begonnen omdat ik het uit wilde lezen. Als schrijver vond ik het zelfs nog beter. Dit boek klopt gewoon helemaal. Alles heeft een functie en alle gebeurtenissen bouwen op naar een spannende ontknoping. Daarnaast is het een boek met vele lagen. Spionage, liefde, familierelaties, politieke en maatschappelijke dilemma's, alles zit erin. Heel knap gedaan.
Zeker een aanrader!

Code Rebecca is o.a. verkrijgbaar bij bol.com

3 opmerkingen:

 1. Ik heb alleen zijn trilogie over een stadje in Engeland, deze is toch ook uit een trilogie? Ik heb er over getwijfed om hem te gaan lezen, na jouw verhaal ga ik dat vast doen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik weet niet of dit een trilogie is, maar hij was erg spannend. Ik wil nu zijn andere boeken ook lezen.

   Verwijderen
 2. ik was in de war met de "century" trilogie. Er staan er genoeg op kbo plus dus je kunt voorlopig wel vooruit

  BeantwoordenVerwijderen