De aanloopman / De mannen van Raan - Martine de Jong

Ik lees niet zo vaak literatuur. Op de een of andere manier kan ik er niets mee. Ik hou meer van verhalen dan van kunst, denk ik. Maar omdat ik dit jaar af en toe eens iets anders wil lezen dan wat ik normaal gesproken lees, besloot ik De aanloopman van Martine de Jong te lezen.
Martine de Jong ken ik van haar blog, haar plog en haar vlogs. Ik weet ook dat zij de grafische kant van het programma van Arjen Lubach verzorgt. En daarom viel dit boek me in eerste instantie wat tegen. Ik had meer humor verwacht, meer briljante woordspelingen, meer bijzonder taalgebruik. Maar eigenlijk leest het gewoon heel gemakkelijk weg, ik zou bijna zeggen - durf ik dat? - als een gewone feelgood roman.
Toch is het dat niet. Hoewel een deel van het verhaal wel draait om een liefdesrelatie (tussen de ik-persoon en een man die letterlijk kwam aanlopen en niet meer wegging) en om familierelaties (tussen haar en haar dochters), is het ook een verhaal met een bijna Stephen King-achtige rare wending aan het eind.
Daarnaast - en dat maakt het literatuur in plaats van 'gewoon een roman'- zit er, als je erover nadenkt, veel symboliek in verwerkt. Het lijkt een eenvoudig verhaal, maar als ik er voor mijn literatuurlijst een uittreksel voor moest schrijven, zou ik heel wat diepere lagen kunnen aanwijzen. Dat doe ik hier niet, want dat zouden spoilers zijn en bovendien ben ik blij dat de tijd dat ik dat moest doen ver achter me ligt ;-)

Omdat De aanloopman me bij nader inzien dus toch meeviel, besloot ik ook Martine's debuut 'De mannen van Raan' te lezen. Ook dit boek leest vrij simpel en ik vond de ontknoping een beetje flauw.
Maar het is wel goed geschreven. Per, de mannelijke ik-persoon, heeft best wel wat vreemde eigenschappen maar zijn gedachten zijn zo goed uitgewerkt, dat je hem gaat begrijpen en echt met hem mee gaat leven. Raan vond ik ongrijpbaar, maar ik denk dat dat de bedoeling ook was.

Al met al twee boeken die ik zeker zou aanraden.

De mannen van Raan en De aanloopman zijn o.a. verkrijgbaar bij bol.com 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten