De voorproefster van Hitler - Rosella Postorino

Ik weet eigenlijk niet eens waarom ik dit boek gedownload heb. Af en toe kijk ik in de rij populaire boeken in mijn Kobo Plus abonnement om te zien of daar iets bij zit dat me aanspreekt, maar meestal is dat niet zo. Ik hou op zich wel van boeken over de tweede wereldoorlog, maar ik weet nog dat ik op dat moment meer in de stemming was voor een simpel romannetje. Daarom duurde het even voor ik het ook daadwerkelijk las.
En toen was ik aangenaam verrast. Ik verwachtte eigenlijk dat het een vrij droog verhaal zou zijn, of overdreven gedramatiseerd, maar het was geen van beiden. Op de een of andere manier heeft de schrijfster de juiste balans weten te vinden tussen die twee uitersten.

De voorproefster van Hitler is het verhaal van Rosa, die door de Nazis gerecruteerd wordt om vlakbij Hitlers schuilplaats in Oost-Duitsland het eten van de Führer voor te proeven, samen met tien andere vrouwen. Rosa woont op dat moment bij haar schoonouders, nadat haar man het leger in is gegaan en haar eigen moeder in Berlijn is omgekomen bij een bombardement. Het verhaal wordt verteld als memoires van een veel oudere Rosa, wat het aannemelijk maakt dat er ook feiten over Hitler en de toestand in Duitsland en de rest van Europa aan het verhaal toegevoegd zijn, waar Rosa destijds niets van wist.
Toch draait het verhaal eigenlijk niet om Hitler. Het draait om Rosa en de negen andere vrouwen, de verhoudingen onderling en met de mannen die hen bewaken. Als er feiten over Hitlers bewind in verwerkt zijn, is dat vooral gezien vanuit Rosa, met alle schuldgevoelens die haar daarbij dwarszitten.

Citaten:

'Aanpassingsvermogen is de grootste verdienste van de mens, maar hoe meer ik me aanpaste, des te minder menselijk ik me voelde.'

'Ik had Ziegler vertrouwd en hij had me verraden. Dat was zijn werk, zou hij zeggen. Maar elk werk brengt compromissen met zich mee. Elk werk is een vorm van slavernij: de behoefte een rol te spelen in de wereld, in een precieze richting gestuurd te worden om je te onttrekken aan de ontsporing, aan de onbeduidendheid. Ik had voor Hitler gewerkt.'

'Het was ons echter wel duideljk dat Hitler loog, dat hij de controle kwijt was, dat hij faalde en ons liever allemaal met zich meesleurde dan dat toe te geven. Vanaf dat moment begonnen velen hem te verafschuwen. Mijn vader had hem al vanaf het begin verafschuwd. Wij zijn nooit nazi's geweest. Geen enkele nazi in mijn familie, behalve ik.'

Het boek is fictief, maar gebaseerd op een waargebeurd verhaal.De schrijfster vertelt dat ze geraakt werd door artikel over Margot Wölk, die pas op vijfennegentig jarige leeftijd openbaar maakte dat zij een van de proefsters van Hitler was geweest. Helaas overleed Wölk voor de schrijfster contact met haar op kon nemen.
Al met al vind ik dit boek een aanrader. Hoewel het fictief is, geeft het een boeiende blik in het leven van iemand die min of meer noodgedwongen voor Hitler werkte. Bovendien is het boek ook echt goed geschreven. Het leest als een trein en is lastig weg te leggen als je er eenmaal in zit.

O.a. te koop via bol.com


(dit artikel bevat affiliatelinks - klik hier voor meer informatie daarover)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten