De gelukkige klas - Theo Thijssen

Ik was het digitaal lezen even zat en ging op zoek naar een papieren boek. In de bibliotheekkast bij de supermarkt vond ik de gratis uitgave van 'De gelukkige klas' van Theo Thijssen.
Vreselijk lelijke uitgave, maar ach, het gaat om de inhoud.
En die was zoals ik verwachtte, prima. Ik kende Kees de Jongen, Barend Wels en Schoolland van deze klassieke schrijver en De gelukkige klas vond ik net zo mooi als de andere drie. Het bleek een vervolg op Schoolland te zijn. Dat wil ik nu ook wel weer eens herlezen.
Beide boeken zijn eigenlijk het dagboek van een onderwijzer uit de jaren '10 van de vorige eeuw, die door de jaren heen met dezelfde klas meeleeft. Hij doet zijn best om een goede onderwijzer te zijn, maar worstelt met enerzijds de toenmalige regels van het onderwijs en anderzijds zijn gevoel dat het anders zou moeten. Theo Thijssen was zelf een groot voorstander van onderwijsvernieuwing en dat is te merken. Toch wordt het nergens prekerig, integendeel. Staal beschrijft vooral zijn gedachten en gevoelens, gecombineerd met gebeurtenissen in zijn klas. Je leert de kinderen steeds beter kennen en leeft mee met de onderwijzer, die zich ook nog eens heen en weer geslingerd voelt tussen zijn ambitie om hoger op te komen (wat goed zou zijn voor zijn gezin) en zijn liefde voor de kinderen waar hij nu mee werkt.
Kortom: ik heb er weer van genoten.


De gelukkige klas is o.a. te koop bij bol.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten