Hercule Poirot - Sophie Hannah

Ik las De monogram moorden een paar jaar geleden al, toen het net uit was. Want als rechtgeaarde Agatha Christiefan (ik heb al haar boeken) moest ik 'de nieuwe Poirot' natuurlijk ook lezen. Maar het viel tegen. Deze Poirot voelde niet als de 'echte' Poirot en ik vond al het enthousiasme niet helemaal terecht.
Toch waagde ik me er nog een keer aan, deze keer met het voornemen te accepteren dat dit gebaseerd en geinspireerd is door Agatha Christies Poirot, maar niet hetzelfde.
Dat hielp. De monogram moorden waren bij nader inzien best onderhoudend. De nieuwe erfgenaam was heel goed opgezet en Het mysterie van de drie kwarten vond ik ronduit briljant. Het karakter van Poirot klopt (volgens mij) nog steeds niet helemaal (hij is lang niet zo'n blaaskaak en ook niet zo ijdel als hij hoort te zijn, gebruikt minder Franse uitdrukkingen - wat hij volgens Christie expres deed, omdat mensen hem dan als een grappige buitenlander beschouwden - en is zelfs af en toe niet zeker van zijn zaak), maar de mysteries worden steeds beter opgebouwd en op een echte Poirotachtige manier opgelost.
In de Monogram moorden draait het om drie mensen die op identieke wijze vermoord zijn en allemaal gevonden worden met een manchetknoop met een monogram erop in hun mond. Bovendien komt Poirot in aanraking met een doodsbange vrouw die er zeker van is dat zij die avond vermoord zal worden, wat ze zelf beschouwd als haar verdiende loon.
In De nieuwe erfgenaam deelt een oude rijke dame aan haar familie en wat andere mensen, waaronder Poirot en de verteller van alle drie de boeken, rechercheur Catchpool, mee dat ze haar testament gaat veranderen. Haar hele vermogen gaat na haar dood naar haar assistent. Wat een vreemde beslissing is, aangezien deze man een nierziekte heeft en waarschijnlijk nog maar kort zal leven.
In Het mysterie van de drie kwarten worden er aan vier mensen brieven verstuurd waarin zij beschuldigd worden van moord. De brieven zijn ondertekend met de naam van Poirot, maar hij weet niets van die brieven. Wel wordt hij op deze manier betrokken bij het oplossen van de bedoelde moord.
Alledrie de boeken bevatten de voor Agatha Christie zo kenmerkende plotwendingen en onverwachte oplossingen. Bij nader inzien zijn deze boeken dus zeker de moeite waard. Als je maar niet eerst alle 'echte' Poirots leest en dan verwacht dat deze daar naadloos bij aansluit.

De monogram moorden, De nieuwe erfgenaam en Het mysterie van de drie kwarten zijn o.a. verkrijgbaar bij bol.com


Geen opmerkingen:

Een reactie posten