De nachtegaal - Kirstin Hannah

Er zijn van die boeken die je niet meer weg wilt leggen als je er eenmaal in begonnen bent, zelfs als je twijfelt of je wel echt zin hebt in het verhaal.
Dat gevoel had ik met De Nachtegaal van Kirstin Hannah. Al heel snel vroeg ik me af of ik - met een hoofd vol griep en piekers - wel behoefte had aan een boek over de tweede wereldoorlog. Want die zijn nu eenmaal meestal niet van het soort waar je vrolijker van wordt.
Maar toen zat ik er al te ver in om het nog weg te leggen. En dus las ik het in twee dagen helemaal uit.
De nachtegaal gaat over twee Franse zussen die ieder op hun eigen manier de oorlog beleven. Vianne is behoudend en stelt de veiligheid van haar dochter boven alles. Isabella daarentegen is impulsief en roekeloos en is vanaf het allereerste begin van de oorlog bereid haar leven op het spel te zetten om tegen de Nazis te strijden.
In het boek volg je de belevenissen van beide zussen, die elkaar af en toe raken. Het geheel is omlijst door een raamvertelling die zich afspeelt in 1995. Eén van de redenen waarom ik graag dóór wilde lezen was dat je tot het laatste hoofdstuk niet zeker weet wie van de zussen de oude dame nu eigenlijk is.
De nachtegaal is een prachtig boek. Af en toe heel rauw in de beschrijvingen van de ontberingen die de zussen meemaken, maar nooit op een manier waarvan je je afvraagt of dat nu echt nodig was. Het voegt juist echt iets toe aan het verhaal, hoe naar het ook is om te lezen.
Behalve de tweede wereldoorlog spelen ook thema's als familiebanden en liefde een grote rol. Ik vind het echt een aanrader (zelfs als je eigenlijk meer in de stemming bent voor een feelgood roman).

De Nachtegaal is o.a. verkrijgbaar bij bol.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten