Bij Starbucks heet ik Amy - Els Quaegebeur

Dit boek (met als ondertitel 'leven in New York City', werd mij door Kobo gesuggereerd omdat ik regelmatig columnbundels download (waarover later meer). De titel vond ik grappig en leven in Amerika is een onderwerp dat me altijd wel aanspreekt. Dus besloot ik het te proberen.
Ik was aangenaam verrast. Het is al een wat ouder boek (2013), maar nog niet verouderd, juist omdat het vooral gaat over de mensen in New York en niet zo zeer over politieke en maatschappelijke onderwerpen, al betrekt ze die  er soms wel bij. Els combineert feiten en informatie met heel persoonlijke belevenissen en juist dat geeft me het gevoel dat ik nu best veel weet over hoe het leven in New York City eraan toe gaat. Of in ieder geval, hoe zij in New York City leeft. Ze is ook heel open over haar relatie (die in de loop van het boek nogal wat veranderingen doormaakt), haar emoties en andere psychologische aspecten van het leven (inclusief het feit dat ze  - net als half New York - bij een psychiater loopt).
Het enige minpuntje dat ik kan noemen is het feit dat ze vaak mensen citeert in het Engels. Voor mij geen probleem, ik lees en blog en spreek toch al voortdurend Engels en Nederlands door elkaar. Maar ik kan me voorstellen dat op deze manier voor sommige mensen de nuances en de humor niet altijd helemaal doorkomt.
Maar verder vind ik het zeker een aanrader, met een heel afwisselend scala aan verhalen. Van 'ratcidents' (iedere inwoner van New York heeft wel een verhaal waarin een rat de hoofdrol speelt), tot verwende hondjes (liposuctie voor honden?) of zielige honden die 'ontblaft' worden en van gesprekken met zwervers en verkopers van 9/11 souvenirs tot het bezoeken van een modeshow van een bekende modeontwerper, ze beschrijft het allemaal even leesbaar. Als ik haar schrijfstijl moet beschrijven kom ik op een combinatie van journalistiek en memoires, maar dat klinkt weer net iets te saai. Het is juist heel vlot leesbaar.
Een boek van het type dat je gemakkelijk oppakt, maar eigenlijk niet meer wilt wegleggen omdat je na ieder hoofdstuk nieuwsgierig bent naar wat ze nog meer te vertellen heeft.


O.a. te koop bij bol.com


(dit artikel bevat affiliatelinks - klik hier voor meer informatie daarover)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten